ECB sa nechystá ukončiť stimuly

04.07.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 4. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) ponechá úrokové sadzby na nízkej úrovni tak dlho, ako bude treba. Na dnešnej tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov to povedal prezident banky Mario Draghi. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Draghi chce týmto spôsobom utlmiť obavy trhu z toho, že ECB čoskoro ukončí svoju krízovú politiku. Prezident ECB uviedol, že úrokové sadzby v eurozóne budú dlhší čas na aktuálnej úrovni alebo ešte nižšie. To znamená, že ECB na rozdiel od americkej centrálnej banky (Fed) zatiaľ neuvažuje o ukončení monetárnych stimulov.

Dnešné Draghiho vyhlásenia predstavuje zmenu rétoriky ECB. Európski strážcovia meny sa totiž doteraz vyhýbali výpovediam o budúcich rozhodnutiach v oblasti stanovovania úrokových sadzieb.

ECB očakáva, že ekonomika eurozóny sa v druhej polovici roka začne oživovať. Zotavovanie je však zatiaľ krehké.

ECB na dnešnom zasadnutí ponechala úrokové sadzby v súlade s očakávaniami nezmenené. Rada guvernérov ECB rozhodla, že kľúčový úrok zostáva na rekordnom minime 0,5 %. Nezmenila sa ani depozitná sadzba, ktorá je naďalej na úrovni 0 % a jednodňová refinančná sadzba zostáva na úrovni 1 %.
 

Vyberte región